Runderstoofpotje



Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Maaltijdgang: Hoofdgerecht /
Soort keuken: Nederlandse keuken
Techniek:
Aantal personen: 4 personen

Ingredienten:
Voor 4 personen

- 600 gram runderlap (niet die magere!)

- 50 gram boter

- 3 middelgrote uien

- 3 tenen knoflook

- 1 steranijs

- 2 blaadjes laurier

- 2 eetlepels gedroogde paddenstoelen (ceps)

- 4 kruidnagels

- 250 gram knolselderij

- 250 gram winterpeen

- 200 gram paddenstoelenmix

- ½ pakje diepvries doperwten
Voorbereiding:
Snijd om te beginnen het vlees in kleine of grote stukken. Grote stukken drogen langzamer uit en genieten dus de voorkeur.


Verwarm een zware pan voor op hoog vuur totdat hij superheet is. Doe 25 gram boter in de pan en bak het vlees zo snel mogelijk aan. Hierbij kan veel vocht vrijkomen, waardoor het vlees gaat koken in plaats van bakken. En dat is niet de bedoeling! Is je pan dus niet zo heel groot, bak dan in twee keer aan in plaats van alles tegelijk. Zorg voor een moo

Bereidingswijze:
Tussendoor iets over steranijs. Buiten dat het een heerlijke smaak heeft en er mooi uitziet, heeft het in dit gerecht nog een functie. In combinatie met ui versterkt het namelijk op een natuurlijke manier de smaak van vlees. Daarnaast is steranijs een van de belangrijkste ingrediënten van Tamiflu ? het anti-griepmiddel. Niet verkeerd in deze tijd van een dreigende griepepidemie. Nu zal een enkele steranijs in een stoofpot voor vier waarschijnlijk niet zoveel uithalen, maar kwaad kan het in ieder geval niet! Met de steranijs die je over hebt, kun je trouwens een heerlijke thee maken die goed is voor de spijsvertering.


Terwijl je je hebt verbaasd over de eigenschappen van steranijs zijn je uien mooi glazig geworden en is het tijd om de knolselderij en wortel in blokjes van 1 centimeter te snijden en toe te voegen.

Bak het geheel nog een paar minuutjes aan en voeg dan je vlees weer toe. Schenk hierop genoeg water om alles onder te zetten, ongeveer een liter. Doe hier vervolgens de laurier, tomatenpuree en in stukjes gebroken gedroogde paddenstoelen bij. Gedroogde paddenstoelen kun je krijgen bij een delicatessenwinkel, maar ze zijn niet strikt noodzakelijk in dit gerecht. Voeg nog een theelepel zout en peper toe en roer alles goed door. Haal de pan vervolgens van het vuur en zet hem met deksel en al in de oven. Je kunt de pan ook op een heel laag vuurtje laten staan, maar in de oven kun je de temperatuur veel constanter houden. Daarnaast loop je dan ook niet het risico dat er iets aanbrandt en kun je gerust het huis uit gaan.


Je kunt nu twee uur iets voor jezelf doen!


Haal twee uur later de pan uit de oven of van het vuur. Haal er een stukje vlees uit en controleer of het mooi zacht is gestoofd. Als het nog een beetje taai is, dan moet de pan nog even terug in de oven. Raak niet in de verleiding om de pan op een hoog vuur te zetten. Hierdoor zal het absoluut niet sneller gaan! Geef het vlees gewoon nog een half uurtje.


Haal nu voorzichtig het vlees en andere ingrediënten uit de pan zodat je alleen nog kookvocht over hebt. Je kunt dit vocht een beetje indikken met maïzena (volg de aanwijzingen op de verpakking), maar het is lekkerder om het vocht in te koken. Dit doe je door de pan zonder deksel op hoog vuur te laten koken tot ongeveer de helft over is. Doe nu al je ingrediënten terug in de pan en voeg een half pak doperwten toe. Verw

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 26-04-2024