Tsjechisch Kerstbrood

Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Maaltijdgang: / Brood
Soort keuken: Tsjechische keuken
Techniek:
Aantal personen:

Ingredienten:
1,5 dl melk, 1 ei, 60 g boter, 60 g suiker, 1 tl zout, 1/4 tl gemberpoeder, 1/4 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl geraspte citroenschil, 360 bloem voor witbrood, 1 el verse gist, 4 el geschaafde amandelen, 4 el sultanarozijnen, 1 el gekonfijte sinaasappelschil, 1 ei geklopt met 1 el water, 2 el gehalveerde amandelen, poedersuiker

Voorbereiding:
Doe de melk, het ei, de boter, suiker, het zout, de specerijen, citroenschil, bloem en gist in de door de fabrikant aanbevolen volgorde in de broodbakmachine.
Stel in op witbrood, alleen deeg.
Druk op start.
Na het piepsignaal kunnen de geschaafde amandelen toegevoegd worden. De extra suiker in dit zoete brood zou de werking van de gist nadelig kunnen be?nvloeden, zodat de rozijnen en de gekonfijte sinaasappelschil later met de hand erdoor gekneed moeten worden.

Bereidingswijze:
Vet een bakplaat van minstens 35 cm lang in met olie. Neem het deeg uit de machine en druk er de lucht uit. De rozijnen en de gekonfijte sinaasappelschil erdoor kneden. Het deeg in vier even grote stukken snijden. Maak van drie van de stukken deeg elk een rol van 45 cm lang. Vlecht de koorden samen tot een vlecht, knijp de punten samen en leg de vlecht op de bakplaat.
Snijd het overgebleven koord in vier even grote stukjes. Neem er drie van en rol ze tussen de handpalmen tot dunne koorden van ca. 45 cm lang. Vlecht ze tot een vlecht en leg die bovenop de dikke vlecht. Maak de vingers nat en bevochtig de onderkant van de dunne vlecht. Druk de dunne vlecht lichtjes aan op de dikke, knijp de punten samen en stop ze onder de punten van de dikke vlecht.
Snijd het laatste stukje deeg in twee even grote stukjes. Rol beide tot twee dunne koordjes van ca. 40 cm lang. Draai de beide koorden samen als een strik en leg deze strik in het midden, bovenop de dunne vlecht. Maak de vingers weer nat en bevochtig de onderkant van de strik er lichtjes mee. Drukt die aan op de dunne vlecht. Knijp de punten samen en stop ze onder de vlecht. Gebruik 4 of 5 cocktailprikkers om de vlechten op hun plaats te houden tijdens het rijzen van het deeg. Dek het brood losjes af en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume bijna verdubbeld is.
Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Bestrijk het brood lichtjes met het ei-watermengsel en schik dan de ghalveerde amandelen op de bovenkant en een paar langs de zijkanten. Bak het brood in de voorverwarmde oven tot het mooi goudbruin is en een in het dikste deel ingestoken satestokje er schoon uitkomt.
Bestrooi met poedersuikder terwijl het brood nog warm is.

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 29-09-2022