Algemeen
Bereidingstijd: 0-10 minuten
Maaltijdgang: / Lunch/Brunch
Soort keuken: Belgische keuken
Techniek:
Aantal personen: 4 personen
Ingredienten: 100 g Breugel
100 g Ardennental
100 g Passendalekaas
100 g Loo
100 g Pere Joseph
100 g Maredsouskaas
100 g brie
100 g Wijnendaele
1 Hervekaasje (van 120 gram)
100 g Pas de Bleu-kaas
Voorbereiding:
Bereidingswijze: Een kaasschotel is een ideale formule om ongedwongen familie of vrienden te ontvangen. Alles kan immers vooraf worden klaargemaakt.
Een tiental verschillende kazen volstaan ruimschoots voor de samenstelling van een volwaardig kaasbuffet: twee met hard zuivel (Breugelkaas, Nazareth, Ardennental,...), vier met halfhard zuivel (Passendaele, Loo, Pere Joseph, Maredsous,...), drie met zacht zuivel (Brie, Brusselse kaas, Wijnendaele, Herve-kaas,...) en een blauwschimmelkaas (Chateau d′Arville, Bleu de Franchimont, Pas de Bleu,...).
Voor een uitgebreid Belgisch kaasbuffet hoeft niet noodzakelijk de duurste wijn gekozen te worden: een Chianti of Valpolicella, een Beaujolais-Villages, een gewone Cotes du Rhone, een gewone Bordeaux, een Minervois of een Cahors.
Wanneer kaas als dessert wordt geserveerd, is een hogere kwaliteit aangewezen. Een maaltijd moet in alle omstandigheden immers met de beste wijn worden beeindigd.
Bij een paterskaas of een jonge kaas met hard zuivel past een Beaujolais Grand Cru, een Loirewijn (Bourgeuil of Chinon), een Vacqueyras, een betere Bordeaux of een Corbieres.
Bij een oude kaas met hard zuivel: Chateauneuf-du-Pape, Barolo, Rioja, een grote Bordeaux.
Bij een kaas met zacht zuivel en een schimmelkorst of bij een blauwschimmelkaas: een droge witte wijn of een betere Bordeaux. Als het om een topkaas gaat, is een Rijnwijn, een Elzassserwijn, een Sancerre of een witte Bourgogne op zijn plaats.
Andere combinaties:
- Bij Herve, Trou d′Sottai, Bou d′Fagne en blauwschimmelkazen: een porto of een natuurlijk zoete wijn (wegens het zoet-zuureffect).
- Bij een oude kaas met hard zuivel: een goede Belgische jenever.
|
|