|
Misosoep
Algemeen
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Maaltijdgang: / Soepen
Soort keuken: Japanse keuken
Techniek:
Aantal personen: 2 personen
Ingredienten: Voor de dashibouillon - 9 deciliter water - een stukje kombu (wiersoort) van 10 centimeter - 20 gram bonitovlokken(gedroogde tonijnschaafsels) Overige ingredienten - 3 eetlepels miso (gefermenteerde sojapasta) - half bakje verse shitakes of 6 gedroogde shitakes half blok verse tofu.
Voorbereiding: Maak de dashibouillon (zie bereidingswijze) en wel, wie gedroogde shitake gebruikt, de paddenstoelen in heet water ruim van te voren.
Bereidingswijze: Je begint dus met de dashibouillon, dat is de basis voor de soep. Spoel de kombu niet af, de smaak ligt vooral op het oppervlak. Veeg desnoods met een vochtig doekje af. Leg de kombu in een pan met 9 deciliter water en verwarm heel langzaam zodat de smaak van de kombu de tijd krijgt om af te geven. Neem direct de kombu uit de pan als het water gaat koken, anders is je bouillon verpest. Als de kombu goed zacht uit de pan gevist wordt is dat het teken dat er voldoende smaak is afgegeven. Voeg nu de bonitovlokken in een keer toe en zet het vuur direct uit als het water gaat koken. Wacht tot de bonitovlokken helemaal gezakt zijn naar de bodem. Zeef daarna de bouillon door een zeef waar een schone doek in is gelegd. Het gezeefde vocht doe je nu terug in een schone pan. Snij de van de (gewelde) shitakes de steel af en voorts in mooie dunne reepjes. Snij de tofu in kleine blokjes. Voeg de shitakes aan de dashibouillon toe en breng aan de kook. Laat de shitakes een minuut doorkoken in de dashibouillon en voeg dan de tofublokjes toe. Schep uit de pan een pollepel bouillon zonder tofu of shitakes en doe dit in een schaaltje. Roer hier de 3 eetlepels miso doorheen en vermeng goed zodat je een klontjesvrije saus krijgt. Doe dit terug in de pan en zodra de soep weer kookt meteen het vuur uitdraaien. Klaar! Voor een groentoets in de soep kun je bijvoorbeeld enkele bladen wilde spinazie blancheren en op de bodem van de soepkommen leggen en daar de misosoep overheen gieten.
Noot: er zijn verschillende soorten miso op de markt. Van licht tot donkerbruin. Ik verkies de roodbruine miso.
|
|
|